top of page
Search

Pieredzes apmaiņa Vidzemē

26. jūlijā biedrības “Mežinieku apkaimes attīstībai” valde un biedri 6 cilvēku delegācijā devās apciemot divas spēcīgas kopienas Vidzemes pusē, lai smeltos iedvesmu, iepazītu citu teritoriju izaicinājumus un risinājumus, kā arī lai nodibinātu draudzīgas attiecības un apspriestu iespējas veidot kopīgu pieredzes apmaiņas platformu kopienu līderiem.




Diena iesākās Skujenē, kur mūs sagadīja kopienas līdere un biedrības "Skujenes kultūrvides attīstība" vadītāja Baiba Juhņēviča, izrādot izremontēto koprades telpu pārvaldes ēkā. Mūsu sarunai pievienojās arī Skujenes pagasta pārvaldes vadītāja Vita Demešenkova. Skujene šogad ieguva atpazīstamības zīmi “Viedais ciems”, kas arī viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ vēlējāmies iepazīt tieši šo kopienu un uzzināt kāds ir viņu veiksmes stāsts, kas palīdzēji līdz tam nokļūt. Noskaidrojām, kādi ir lielākie izaicinājumi konkrēti šajā apvidū un kādas ir efektīvākās metodes, ar kuru palīdzību iesaistīt apkaimes iedzīvotājus. Tālāk devāmies uz “Dzirnaiņiem” tur pat Skujenē uz Krāmu un seno lietu muzeju, kas izveidots divos lielos angāros un glabā neskaitāmi daudz stāstus, ar kuriem laipni dalījās muzeja saimnieks Guntars Zeile.

Tālāk devāmies uz Maizes māju Liepas pagastā, Priekuļu novadā, kur iepazināmies ar aktīvākajām kopienas sievietēm - Intu Zaksu un Kristīnu Sprūdžu un koku ēnā baudot pašceptu maizīti un citus gardumus, risinājām sarunas par to, kā saglabāt motivāciju darboties, kā nepagurt un kā spēt ieraudzīt iespējas tur, kur citi tās neredz. Apskatījām maizes klēti un permakultūras dārzu, no kura tad iegūti visi dārza labumi, ar kuriem pacienāt atbraucējus. Pēc sirsnīgās atvadīšanās steidzāmies uz Liepas muižas kompleksu, kur mūs jau gaidīja Guntis - muižas pārvaldnieks, kurš izvadāja mūs neskaitāmos līkločos pa muižas parku un nepaguris stāstīja par visu, kas šeit redzams. Ikvienam ir iespēja apmeklēt muižas parku - tā ir kā dabas svētnīca, kurā atgūt mieru un atpūtināt auļojošo prātu.

Dienai noslēdzoties, secinājām, ka katrā ciemā un kopienā ir savi izaicinājumi un resursi un ka tikai no pašu iedzīvotāju vēlmes iesasitīties un darboties, ir atkarīgs, cik saprātīgi šie resursi tiks tērēti pastāvošo izaicinājumu risināšanai. Jābūt radošiem, atvērtiem un pacietīgiem, lai spētu neizdegt un tirpināt šo entuziasmā balstīto sirds darbu. Biedrība “Mežinieku apkaimes attīstībai” pateicas katram, kurš iesaistījās, lai padarītu šo dienu par vērtīgu pieturas punktu, turpinot ceļu uz savu viedo ciemu!







0 comments
bottom of page