top of page
Search

Noslēgusies pieredzējušāko Mežinieku ļaužu stāstu uzklausīšana un to pierakstīšana

Updated: Oct 19, 2022

Apzinot iedzīvotāju viedokļus, kā viena no kopienas prioritātēm iezīmējās piederības sajūtas stiprināšana apkaimei, kura nav iedomājama bez vietas pagātnes izzināšanas. Viens no veidiem, kā izzināt un iepazīt vēsturi, ir apjautāties un ieklausīties tajos, kuri to paši piedzīvojuši. Aicinājām apkaimes seniorus dalīties savos stāstos par dzīvi Mežiniekos, lai kaut nedaudz ielūkotos notikumos, kas šo apkaimi un ļaudis rūdījuši un padarījuši sīkstus. Martā, aprīlī un maijā tika veiktas 12 intervijas, uzklausot vairāk kā 26 stundas garus stāstījumus un sarunās iesaistoties vismaz 20 iedzīvotājiem, jo nereti kas piebilstams bija arī citiem mājiniekiem vai kaimiņiem.


Maijā norisinājās audio materiāla pierakstīšana datorrakstā jeb transkripciju veidošana. Iesaistoties 7 brīvprātīgiem palīgiem, kopīgi ir izdevies paveikt milzu darbu - no 26 stundu sarunām spilgtākie stāsti ir pierakstītas teksta formātā un ļaus gan pašu, gan novadpētniecības muzeja vajadzībām izmantot atmiņu stāstu fragmentus. Lai padarītu šo izpētes procesu aizraujošu un pieejamu ikvienam, tika radīts īss pārgājiena maršruts dabā, kurā izvietoti 8 punkti, kur noklausāmi stāstu fragmenti par vispopulārākajām tēmām: skola un nedarbi, Dzērvenes un kūdra, Darba tikums un zirgi, Meža darbi, Balles, Tradīcijas un Čigāni, Kremlis, Viesu uzņemšana, kaimiņi, Ēdieni.


Foto: Uldis Laganovskis


Šobrīd norit pēdējie darbi, lai jau 12. jūnijā dotos pastaigā gar Misas upes krastiem kopā ar citiem interesentiem un atklātu neparastus notikumus, kas risinājušies te pat apkaimē.


Nākamais darbiņš, kas tika veikts, lai ikviens takas apmeklētājs, izmantojot savu viedeirīci, varētu piekļūt stāstu fragmentiem, bija audio failu sagriešana un montēšana un QR kodu sagatavošana.


Un tā soli pa solim lielais darbs tuvojas noslēgumam, tāpēc no sirds jāsaka paldies ikvienam, kurš iesaistījies ar savu atbalstu, laiku, stāstu vai gaišu domu šī projekta tapšanā.


Mīļš paldies katram stāstniekam, kurš ļāva ielūkoties savas dzīves notikumos:

Ojārs Tīsiņš, Oļģerts Pāvuls, Rūdolfs Pakalns, Inese Stivriņa, Anna Murāne, Jadviga Rituma, Vaira Gūtmane, Aina Melbārzde, Aina Ozoliņa, Olrita Sprigule, Antra Jansone, Līga Dimante, Ilga Dimante, Maiga Vāsule, Vizma Vēsma Šaftere, Brigita Voicehoviča, Viktorija Skrjaba, Vija Kūlmane, Brigita Stendzeniece. (aizkadrā morāli un ar atmiņu pavedieniem atbalstīja arī Normunds Vāsulis, Ilgonis Stivriņš un Aivars Ozoliņš)


Paldies katram brīvprātīgajam, kurš ieguldīja savu laiku, darbu un enerģiju, lai noklausītos sarunas un izrakstītu neparastākos notikumus: Ineta Boša, Endija Lāsma Tērauda, Dace Daubere, Kristīne Cvirko, Anna Zālīte, Sarmīte Liberte, Inese Mekša.


Pateicoties šim kopīgi veiktajam darbam, ir izdevies ieskatīties aiz durvīm patiesos, skaudros un ne vienmēs vieglos dzīvesstāstos, kas mums pašiem daudz labāk ļauj apjaust šīs vietas vēsturi, cilvēku sirds plašumu, sīkstumu un kopienas unikalitāti.


Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.








0 comments
bottom of page