top of page
Search

Mežauļos tiekas dārza entuziasti no visas apkaimes.

24. aprīlī "Mežauļos" pulcējās Mežinieku apkaimes iedzīvotāji, daži tuvāko kaimiņu kopienu pārstāvji un sertificēta permakultūras dizainere Daira Kiļupe, lai savstarpēji dalītos pieredzē, zināšanās un viedās saimniekošanas knifiņos un galu galā, izdarītu arī kādu praktisku darbu - iestādītu kartupeļus sienā.


Laikapstākļi bija iegriezušies tik slapji, ka lielāko dienas daļu pavadījām sarunājoties un apmainoties pieredzē iekštelpās, taču uz mirkli, kad lietus mitējās, visi 20 dalībnieki devās uz Līgas dārzu, lai aplūkotu, kā tad dzīvē izskatās dobes, kas nekad nav redzējušas lāpstu vai ravēšanu.




Permakultūra savā būtībā ir zināšanu kopums, kas izskaidro dabas principus, pasaka priekšā, kā izmantot tos savā labā, lai padarītu dārzu pašpietiekamu - lai tas spētu būt zaļojošs, bagātīgs, veselīgs, ražīgs un auglīgs bez cilvēka līdzdalības un regulāra darba. Nereti permakultūru sauc par slinko saimniekošanu, jo tas prasa mazāk pūļu dārza uzturēšanā, taču tai pat laikā - lielāku uzdrīkstēšanos, plānošanu, vērošanu un radošumu tā izveidošanas procesā.


Milzīgs prieks, ka mūsu apkaimes iedzīvotāji izrādījuši tik lielu interesi par ilgtspējīgu saimniekošanu un gatavi padalīties savā pieredzē - gan ar veiksmes, gan neveiksmju stāstiem un tādējādi iedrošinot citus ļauties eksperimentiem un mācīties sadarboties ar dabu. Dienas laikā tik apskatīti ārkārtīgi daudz aktuālie jautājumi - par labākajiem veidiem kā uzturēt mitrumu siltumncā, lai tā nebūtu jālaista, par parazītu apmuļķošanu, par augsnes mulčēšanas knifiņiem, par ausnes auglību un vēl daudzi citi.

Prakstiskās darbošanās laikā uz parasta zālāja tika veidota kartupeļu dobe - uz plikas zemes nolikts kartupelītis, apbērts ar pāris saujām komposta un apklāts ar siena kārtiņu.




Paredzētais pasākuma beigu laiks bija plkat. 15.00, bet ārkārtīgi milzīgās intereses, aizrautības un entuziasma uguntiņa nebija tik strauji nodzēšama, tāpēc lielākā daļa apmeklētāju Mežauļus pameta vien ap plkst. 17.00. Paldies katram, kurš ieradās, piedalījās un bija klātesošs!


Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.






0 comments
bottom of page