top of page
Search

Atklāta Mežinieku stāstu taka

Updated: Oct 19, 2022

12. jūnijā Ķekavas pagasta "Mežauļos" pulcējās teju 40 cilvēku, lai svinīgi atklātu Mežinieku stāstu taku, izietu pastaigā un pabūtu kopā gan ar stāstniekiem, gan apkaimes iedzīvotājiem.


Darbs pie takas izveides sākās jau februārī, kad tika apzināti apkaimes pieredzes bagātākie ļaudis un aicināti uz sarunu. Līdz pat maijam kopā notika 12 intervijas, kurās atklājās apkaimes vēstures liecības, kuras fragmentu veidā nodot takas apmeklētājiem. Apzināmies, ka mūsu kopienu un kopienas piederības sajūtu šai vietai veido ne tikai mīlestība pret dabu, bet arī kopīga vietas vēsture. To mums palīdzēja izzināt 18 seniori, kuri šeit dzīvo vai dzīvojuši kādā dzīves posmā un ir gatavi padalīties ar daļu no savas dzīves mirkļiem, lai nodotu to nākamajām paaudzēm, jo mūs - kopienu vieno šī apkaime un tās vēsture, kuru savukārt pamatā veidojam mēs paši, apkaimes ļaudis.


Taka ir aptuveni 2 km un tā ved cauri mežam gar Misas vecupi, upi un stāvkrastu un tajā izvietoti 8 QR kodi, kuri noskenēti viedierīcē, piedāvās noklausīties 8 dažādām tēmām veltītus 39 skaņu ierakstu fragmentus: Skola un nedarbi, Dzērvenes un kūdra, Darba tikums un zirgi, Meža darbi, Balles, Čigāni un tradīcijas, Kremlis, viesu uzņemšana, kaimiņi un kā noslēdzošais -Ēdiens.


Atklāšanas pasākumā visos astoņos punktos bija kāds pārbaudījums, kurā tika iesaistīti pasākuma apmeklētāji - tika stāstīti blēņu stāsti, sastapti zaļumballes muzikanti un jestiras čigānietes, tika baudīta pļavas tēja un pašā noslēgumā visi kopīgi mielojās ar "Gala Ratnieku" tradicionālo ēdienu "pīti".

Takas izveidē iesaistījies rekordliels brīvprātīgo palīgu skaits, kas norāda uz arvien pieaugošo iedzīvotāju spēju uzticēties biedrībai un spēju uzņemties atbildību par savas apkaimes kopienas stiprināšanu. Kopumā intervēšanas procesā ar saviem stāstiem iesaistījās 18 cilvēki, stāstus pārrakstīja datorrakstā 7 brīvprātīgie, bet pasākuma tapšanā iesaistījās vēl 8 brīvprātīgie.


Paldies brašajiem stāstniekiem, kuri nekautrējās atklāt savas dzīves notikumus:

Vizma Vēsma Šaftere un māsa Maiga Vāsule no "Spārēm"

Aina Ozoliņa no "Zeltiņiem"

Olrita Sprigule un meita Antra Jansone no "Gala Ratniekiem"

Oļģerts Pāvuls

Ilga Dimante un meita Līga Dimante no "Brāķeriem"

Vaira Gūtmane un Aina Melbārzde no "Pinčiem"

Brigita Voicehoviča un māsa Viktorija Skrjaba

Vija Salaka

Anna Murāne no "Pūpoliņiem"

Inese Stivriņa no "Vizbuļiem"

Ojārs Tīsiņš no "Misām"

Rūdolfs Pakalns no "Dunduriem"

Jadviga Rituma no "Lazdumiķeļiem"


Paldies brīvprātīgajiem stāstu pierakstītājiem:

Ineta Boša, Endija Tērauda, Kristīne Cvirko, Anna Zālīte, Dace Daubere, Sarmīte Liberte, Inese Mekša.


Paldies ikvienam, kurš pielika roku svētku pasākuma radīšanā: Līga Broduža, Raimonds Brodužs, Anda Šarkova, Dace Klints, Līva Priede, Anna Zvaignīte -Krūze un Jēkabs, Samanta Ribicka, Elizabete Manukina un Karolīna Brence.

Mīļš paldies Eihmaņu ģimenei par dāsno un saldo ziedojumu - varējām pateikties katram iesaistītajam ar burciņu medus.


Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.


Stāstu taka būs pieejama apmeklētājiem katru dienu, laikā no 9.00 līdz 21.00 līdz pat Novembrim.

Takas maršrutu iespējams aplūkot šeit:


Foto: Inese Kukle, Kaspars Andersons















0 comments
bottom of page